פטריה בנרתיק – מניעה, זיהוי וטיפול

פטריה בנרתיק (קנדידה) היא תופעה מאוד נפוצה וברת טיפול. יחד עם זאת, במידה והיא מתפתחת ומתפשטת, עלול להיגרם זיהום שיכול להתפשט ולהחמיר, כך שאם את מרגישה עקצוץ או כל חוסר נעימות אחרת בנרתיק, עדיף שתפני לרופא/ה וכמניעה, תביני כיצד נגרמת הפטריה, תכירי את כל הסימפטומים ואיך ניתן לטפל.

 

מהי פטריה בנרתיק? ומה גורם לזיהום?

במהלך חייך, את עלולה לחוות זיהום ממשפחת השמרים בנרתיק מספר פעמים, הנגרם על ידי גוף פטרייתי שנמצא בנרתיק ונקרא קנדידה. דרך אגב, הפטרייה חיה בדרך כלל בכמה אזורים בגוף כולל בפה, במערכת העיכול וגם בנרתיק. כל עוד מאזן החיידקים בסביבת הנרתיק נשמר, לא תרגישי דבר. כאשר הוא מופר, הקנדידה עלולה להתרבות ולהתפתח במהירות ולהוביל לזיהום ולדלקת בנרתיק. הגורמים לכך יכולים להיות נטילת אנטיביוטיקה שהורגת גם את החיידקים טובים בנרתיק שתפקידם כאמור לשמור על האיזון; שינויים הורמונליים במהלך ההריון שעלולים גם כן על האיזון בנרתיק; מחלת הסוכרת שיכולה להוביל למצב של עודף סוכר בשתן; מערכת חיסונית מוחלשת; חוסר איזון הורמונלי לקראת הופעת המחזור החודשי שלך; וגם…מתח, לחץ וחרדה.

מהם התסמינים של קנדידה?

 

בנוסף לתחושת אי נוחות וגרד בנרתיק ובפות, ישנם סימנים נוספים שיכולים להעיד על כך שאת סובלת מפטריה בנרתיק, וכוללים אחד או יותר מהסימפטומים הבאים:

  • אדמומיות ונפיחות.
  • תחושת צריבה בעת הטלת שתן.
  • הפרשה צמיגית ולבנה מהנרתיק, דמויית גבינת קוטג'.
  • חתכים קטנים או סדקים זעירים בעור.
  • כאב בעת קיום יחסי מין.
פטריה בנרתיק

כיצד מאבחנים פטריה בנרתיק?

 קנדידה מאובחנת על ידי רופא/ת נשים, תהליך שכולל בדרך כלל לקיחת דגימה מהפרשות הנרתיק לקביעת סוג הזיהום ודרך הטיפול, בחינת ההיסטוריה הרפואית שלך, כולל התייחסות להתפתחות הזיהום בעבר, ובדיקה פיזית של האגן, הנרתיק, צוואר הרחם והפות, לאיתור סימנים של זיהום.

האם ניתן למנוע התפתחות של פטריה בנרתיק?

אפשר בהחלט לנסות. לבישת תחתוני כותנה עשויה לסייע בהפחתת הסיכוי לחלות בקנדידה, כמו גם שימוש בבגדים ובדים רפויים ו'נושמים', והימנעות משימוש בפריטי לבוש לחים, רטובים, הדוקים או צמודים. רחצה באמבטיות חמות באופן תכוף ושהות בג'קוזי לזמן ממושך. שימוש בדיאודורנט המיועד לנרתיק או בטמפונים, יכולים גם כן לעודד התפתחות זיהום. במידה ואת נוטלת אנטיביוטיקה, חשוב שתעשי זאת  בדיוק על פי הוראות הרופא/ה, במטרה לצמצם את הסיכון להתפתחות זיהום פטרייתי.  

אורח חיים נכון הכולל תזונה בריאה ומגוונת, וביצוע פעילות גופנית מתאימה, יכולים גם הם לסייע.

כיצד מטפלים?

הטיפול שנקבע מותאם לסוג הזיהום ועל פי חומרת הסימפטומים.

כשמדובר בזיהום קל, בדרך כלל תקבלי טיפול הכולל מריחת משחה או שתתבקשי לטיול תרופות נגד פטריה בנרתיק, בין אם מדובר בתרופת מרשם או ללא.

במידה והזיהום מורכב יותר ובא לידי ביטוי באדמומיות רבה, נפיחות וגרד, המובילים לפצעים ואפילו לקרעים ברקמת הנרתיק; אם הפטריה מופיעה 4 פעמים בשנה אחת או יותר; וכאשר את בהריון, חולה בסוכרת או שהמערכת החיסונית שלך חלשה, תקבלי טיפולים חזקים ו/או ארוכים יותר הכוללים שימוש במשחה או נרות למשך כשבועיים, ושימוש ארוך טווח בתרופות ייעודיות.

כאשר הזיהום חוזר שוב ושו,ב מומלץ לבדוק גם את בן הזוג. במידה והוא סובל מפטריה, חשוב לטפל גם בו. אמנם קנדידה אינה מדבקת באותו אופן כמו זיהומים אחרים ועדיין, זה יכול לעבור מאחד לשני, במיוחד באמצעות מגע מיני.

תרופות מסוימות המיועדות לטיפול בפטריה בנרתיק עלולות להשפיע ולצמצם את האפקטיביות של אמצעי מניעה ולכן, חשוב לשים לב לשילוב של קיום יחסי מין עם נטילת תרופות אלו.

 

וכעת לכמה מיתוסים שאשמח לאשר או להפריך:

זיהום פטרייתי יכול להתפתח רק אצל נשים – לא נכון!

קנדידה עלולה להתפתח אצל נשים וגברים, הסובלים מאדמומיות, כאב וגרד בפין, ולעיתים גם מהפרשות.

 

תכשירים שנועדון לנקות את הנרתיק יכולות לרפא קנדידה – לא נכון!

שטיפות המיועדות לאזור הנרתיק ומוצרי טיפוח אינטימיים, אינם מרפאים זיהום פטרתייתי, ואף עלולים להחמיר את המצב על ידי שינוי מאזן החיידקים באזור.

 

זיהום בנרתיק (קנדידה) הוא מחלת מין – לא נכון!

ישנם מצבים בהם נדבקים גם במחלת מין אצל גבר או אישה הסובלים מקנדידה ויחד עם זאת, פטריה בנרתיק אינה מחלת מין.