סרטן השד- מה אנחנו יודעות על זה?

אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר הינו סרטן השד. אחת מכל שמונה או תשע נשים צפויה לחלות בו, וככל שחולפות השנים והאישה מתבגרת יותר, הסיכוי לחלות במחלה גדל אף יותר. ישנם מספר סימנים מוקדמים אשר עשויים להצביע על התפתחות מחלת סרטן השד, במאמר הבא נסקור אותן על מנת שנוכל לסייע לעשות את המקסימום לגילוי מוקדם. כפי שנאמר, גילוי מוקדם מציל חיים. על הגורמים, על האבחון, ועל דרכי הטיפול בסרטן השד, בעמוד שלפניכם.

סימנים מוקדמים לסרטן השד

ישנם מספר סימנים מוקדמים אשר עשויים לסייע במניעת התפשטות המחלה בגוף. אלו הם:

› רגישות בשדיים – רגישות בשדיים, שלא בתקופת המחזור החודשי, עשוי להיות סימן מקדים למחלה.

› בליטות או נפיחות בשדיים – לעיתים השדיים או אחד מהם עשויים להתנפח בהקשר של המחזור החודשי, אך בליטות כמו גם נפיחות שאינה קשורה למחזור, בהחלט כדאי לבדוק.

› הפרשה – הפרשה צהובה או ירקרקה, כמו גם דימום קל – כל אלו מהפטמה, בהחלט עשויים להצביע על גילוי מוקדם של התפתחות תאים סרטניים בשד.

בכל מקרה של כל אחד מהסממנים הנ"ל, וכמובן בכל מקרה בו אינך בטוחה או חוששת כי מתפתח משהו יוצא דופן בגופך, פנייה מיידית לבדיקה עשויה בהחלט להציל את חייך ולמנוע את התפשטות הסרטן, במידה ומדובר בסרטן השד.

כיצד מאבחנים סרטן שד?

ישנן מספר בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד, כמו גם בדיקות שניתן לבצע באופן שגרתי, על מנת לשמור על עצמנו כמה שיותר:

בדיקת ממוגרפיה – הבדיקה החשובה ביותר שיש לבצע. הבדיקה הזו מיועדת לאישה מעל גיל 50 אשר לא נמצאת בקבוצת סיכון, ומתבצעת באמצעות בדיקת רנטגן מסוימת. הבדיקה אמינה ברמה של 90% ובהחלט מומלצת.

בדיקה ידנית אחת לשנה – בדיקה אחת לשנה על ידי מומחה שד, הנקרא כירורג שד, היא אחת הבדיקות המשמעותיות ביותר שניתן לבצע, לגילוי מוקדם.

בדיקת אולטרסאונד – במקרים בהם הממוגרפיה לא מעלה תוצאות חד משמעיות, ניתן להיעזר בבדיקת אולטרסאונד. הבדיקה אפשרית גם עבור נשים צעירות.

סרטן השד

על הגורמים לסרטן השד

כיום מוגדרים מספר גורמים אשר עשויים להשפיע על התפתחות מחלת סרטן השד, אלו הם:

  • רקע גנטי – בין 10%-13% ממקרי סרטן השד מתפתחים בשל רקע גנטי. כלומר, במידה והאם לקתה בסרטן השד, ישנה סבירות שגם לבת יהיה סרטן השד, הסבירות הזו גבוהה יותר מאשר אצל מישהי שלאמה אין ולא היה סרטן השד. במקרים כאלו כמובן שיש הכרח להיבדק אף בגיל מוקדם יותר.
  • מחלה בעבר – אישה אשר לקתה בעבר בסרטן השד, בעלת סיכויים גבוהים יותר לחלות בסרטן השד גם בשד הבריא.
  • משקל יתר – נשים בעלות משקל יתר ומימדי גוף גדולים, נמצאו בקבוצת סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד.
  • גיל קבלת המחזור החודשי – מחקרים מראים קשר בין הופעת המחזור החודשי בגיל מוקדם יחסית (מתחת לגיל עשר), לבין התפתחות מחלת סרטן השד. בהשוואה כמובן לנשים שקיבלו את המחזור הראשון בגיל מאוחר יותר.
  • גיל הפסקת המחזור – מעניין למצוא עוד במחקרים שנעשו בתחום, כי בניגוד לנתון הקודם, נשים אשר המשיכו לקבל מחזור חודשי גם לאחר גיל 50, נמצאו בקבוצת סיכון גבוה יותר לחלות, ביחס לנשים שסיימו את המחזור החודשי לפני גיל 50.

מה דרכי הטיפול בסרטן השד?

ישנן מספר דרכים לטפל בסרטן השד, בעיקר הדבר תלוי בהתפתחות המחלה. ניתן לטפל בה באמצעות טיפול הורמונאלי, טיפול כימותרפי, טיפול באמצעות קרינה, טיפול באמצעות ניתוח, וטיפול באמצעות כריתה חלקית או מלאה של השד. כל אחת מאפשרויות הטיפול מתייחסת לשלב אחר בו התפתח הסרטן וכמובן נקבעות על ידי רופאים המומחים בטיפול.

סימנים מקדימים לגילוי סרטן השד – נוהל קבוע

במקרים רבים, לא ניתן לזהות את התפתחות מחלת הסרטן בשלבים מוקדמים של המחלה, שלא באמצעות הבדיקות אשר הומלצו לעיל. הפיתרון הטוב ביותר הוא לקבוע נוהל בדיקת שד אצל כירורג שד אחת לשנה. כך, תוכלי להיות בטוחה כי עשית את המוטל עלייך ולקחת את מלוא האחריות בנושא. במידה וקיימת היסטוריה גנטית של סרטן השד במשפחתך, חשוב לציין זאת בעת ביצוע הבדיקה ולקבל המלצה לתדירות גבוהה יותר של בדיקות, וכל זאת על מנת שתוכלי לשמור על עצמך ככל הניתן.

שנהיה כולנו בריאים ובריאות!

לאתר האגודה למלחמה בסרטן, לחצי